History Club

ISTORIJA

FK ”ZETA” je osnovan 1927. godine pod imenom FK ”Danica” koje je nosio sve do 1945. godine. Od 1945. godine klub se zove FK ”Napredak”  i to ime nosi do 1955. godine kada dobija ime koje nosi i danas FK”ZETA”.

Od završetka Drugog svetskog rata, a nakon formiranja podsaveza klub se do 1962. godine takmiči u titogradskom podsavezu. Te godine ulazi u Republičku ligu Crne Gore u kojoj se neprekidno takmiči do 1996. godine. U tom periodu klub je čak 9 puta bio vicešampion lige, i što nedostatkom sportske sreće, što uticajem nekih stvari koje nemaju veze sa sportom, nije ostvaren plasman u viši rang takmičenja.

U periodu od 1964-1996. godine na čelu kluba nalazili su se sledeći predsjednici: Nikola Cavnić, Đoko Aligrudić, Ljubo Majić, Vuko Popović-Marić, Petar Aligrudić, Božo Vujačić, Veselin Pešukić, Stanko Ðuretić, Rajko Radičević, Vojislav Šišević, Arso Popović, Vojo Polović, Nikola Vukadinović, Bato Vučinić, Zarija Kračković, Bajo Radičević, Luka Domazetović, Mišo Noković.

Predsednik kluba Radojica-Rajo Božović na čelo kluba dolazi 1996. godine i pod njegovim vođstvom su ostvareni najveći uspesi u istoriji kluba.

 

FK”ZETA” se 1996. godine po prvi put plasirala u II saveznu ligu u kojoj se takmičila do 2000. godine kada je ostvaren plasman u elitni rang, u I saveznu ligu. U četiri godine takmičenja u II ligi klub je dva puta bio četvrti, jednom peti, a u sezoni 1995/1996. ubedljivo osvojio prvo mesto. U međuvremenu su osvojena i dva Kupa Crne Gore i ostvaren plasman u četvrt-finale Kupa Savezne republike Jugoslavije.

U Prvoj saveznoj ligi FK”ZETA” se neprekidno takmiči sa uspehom od 1996. godine. U sezoni 2004/2005. FK”ZETA” se posle jesenje polusezone nalazi na trećem mjestu iza Partizana i Crvene Zvezde, a sa 9 bodova prednosti u odnosu na četvrtoplasirani OFK” Beograd ”, i nalazi se na domaku plasmana u Kup UEFA.

U sezoni 2004/2005. Zeta je prvi put u istoriji jednog Crnogorskog kluba zaigrala u evropskom takmičenju. Prva utakmica i poslednja te godine u kupu UEFA protiv FK “Široki Brijeg” završena je u Podgorici 0:1 a druga utakmica 4:2 za ekipu Širokog što je značilo ispadanje u prvom krugu u kvalifikacijama za Kup UEFA.

 

U Intertoto kupu Zeta je zaigrala u sezoni 2005/2006 protiv Slovenskog Maribora od koga je poražena u Beogradu rezultatom 1:2. Drugi meč u Sloveniji je završen 1:0 za Maribor.

Iz kluba je poteklo puno igrača koji su nastupali u različitim reprezentativnim selekcijama. Iz starije generacije pomenućemo Jagoša Boljevića, Vlada Usančevića, Mićka Kovačevića, Bigu Maraša, od
nešto mlađe Spasa i Dragoljuba Ðuretića, Mladena Vukićevića, Stoja Božovića, Iliju Ivanovića. To su najistaknutiji predstavnici tih generacija koji su više nego uspješno branile boje Zete u takmičenjima na prostoru Crne Gore. U klubu je u tom periodu ponikao i Zoran Batrović, prvi “A” reprezentativac iz Zete, kasnije izvanredan igrač u Prištini, Partizanu, La Korunji.

Nakon formiranja Prve lige Crne Gore u sezoni 2006/2007 FK “Zeta” osvaja prvu titulu prvaka Crne Gore što je vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. U prvom kolu kvalifikacije FK “Zeta” se sastala sa Litvankom FBC “Kaunas” koga je u prvoj utakmici savladala rezultatom 3:1 Pod Goricom, a u drugoj utakmici izgubila 3:2 u Kaunasu što je bilo dovoljno za prolaz u drugo kolo kvalifikacija.

U drugom kolu Zeta se sastala sa Škotskim FC “Rangers” iz Glazgova od koga je bila poražena u oba meča. U prvom meču u Glazgovu pružena je partija koja se nikada neće zaboraviti i postignut uspjeh koji jos uvijek niko nije postigao. Nažalost amaterske greške su nas koštale dva gola koja Zeta nije mogla da postigne na svom terenu u Podgorici. Drugu utakmicu Zeta je izgubila 0:1 što je predstavljalo kraj kvalifikacije za Ligu šampiona.

Sledeću godinu u sezoni 2007/2008 Zeta je završila na drugo mjesto sa isto bodova kao prvoplasirana “Budućnost” i igrala kvalifikacije za Kup UEFA sa Slovenskim FC “Interblock” sa kojim je u prvom meču u Podgorici odigrala neriješeno 1:1. U drugoj utakmici pored mnogo bolje igre presudilo je iskustvo i Slovenci su u tom meču slavili sa 1:0 tako da je i ove godine svoj put u Evropu Zeta završila na početku

Sezonu 2008/2009 Zeta je završila na devetoj poziciji sa deset oduzetih
bodova koji bi Zetu te sezone držali na vrhu tabele. Ovu sezonu je takođe
obilježila i ostavka dugogodišnjeg predsjednika Radojice Božovića i najzaslužnijeg čovjeka za dosadašnje uspjehe FK “Zeta”. Funkciju predsjednika kluba je nastavo da obavlja tadašnji Generalni sekretar Rajko Ivanović.

Sezona 2009/2010 je bila dinamična i donijela je dosta iznenađenja na tabeli da bi na kraju Zeta sezonu završila na četvrto mjesto sa istim brojem bodova kao i budvanski Mogren. Kako je Prvak Crne Gore (Rudar) osvojio i Kup te godine, Zeta je kao četvrta igrala kvalifikacije za Ligu evrope. U prvom kolu Zeta se sastala sa Moldavskom FC “Dacia”. Prva utakmica se igrala u Nikšiću na stadionu FK “Sutjeska” i taj meč je završen rezultatom 1:1 nakon promašenog jednog od dva penala za Zetu. Taj rezultat nije bio dovoljan da Zeta, sa odigranih 0:0 u Moldaviji na stadinu FC “Zimbru”, prođe u drugi krug kvalifikacija čime je i ove godine svoj put u Ligi evrope završila na startu.

Iz novijeg perioda (1996. godine) iz kluba je ponikao veliki broj igrača pa navodimo najistaknutije:

Braća Bojan i Nenad Brnović (igrali za “mladu” i “A” reprezentaciju Jugoslavije, a mlađi Nenad je bio i “A” reprezentativac Srbije i Crne Gore. Karijeru su nastavili u Partizanu).

Miloš Marić (igrao je za “mladu” reprezentaciju i “A”selekciju Srbije i Crne Gore. Karijeru je nastavio u Olimpiakos (Grcka)).

– Mitar Peković, Branimir Petrović, Milanko Rašković,  (bili članovi reprezentacija Srbije i Crne Gore),

– Slaven Stjepanović (FK “Vojvodina”),

– Janko Tumbasević (FK “Vojvodina”),

– Darko Marković  (Uzbekistanskog “Pahtakora”),

– Oliveira Do Valle Savio (FK “Crvena Zvezda”),

– Carlos Mendes  (FK “Crvena Zvezda”),

– Žarko Korac  (FC “Sheriff” Moldavija”),

– Ivan Knežević (FC “Krasnodar” Rusija),

Ivan Novović (FC “Krasnodar” Rusija),

Boljevic Vladimir (FC “Krakovia” Poljska),

Krkotic Miloš (FC “Dacia” Moldavia).